အဆင္ေၿပၾကပါေစ...(aungscc.blogspot.com) အဆင္ေၿပၾကပါေစ...(aungscc.blogspot.com)

friends18.com orkut scraps
အဆင္ေၿပၾကပါေစ...(aungscc.blogspot.com)
အဆင္ေၿပၾကပါေစ...(aungscc.blogspot.com)

Sunday, 19 May 2013

ဆီးခ်ိဳ ေရာဂါ သမားမ်ားအတြက္ က်န္းမာေရးဗဟုသုတ


ဆီးခ်ဳိေရာဂါသည္မ်ားအတြက္ အစားအစာ
ဆီးခ်ဳိေရာဂါသည္ ေသြးတြင္ အခ်ဳိဓါတ္မ်ားေသာေၾကာင့္ ျဖစ္သည္။ ၄င္းေရာဂါကို အစားအစာ၊ ဆီးခ်ဳိထိန္းေသာက္ေဆးမ်ား၊ အင္ဆူလင္ထိုးေဆးျဖင့္ကုသရသည္။ စနစ္တက်မကုပါက မ်က္ေစ့မႈန္ ျခင္း၊ ကြယ္ျခင္း၊ ေက်ာက္ကပ္ေ၀ဒနာ၊ ႏွလုံးေသြးေၾကာက်ဥ္းေ၀ဒနာမ်ား ဆင့္ပြား ျဖစ္လာလိမ့္မည္။ အစားအေသာက္ကို စနစ္တက် အထူးေရွာင္က်ဥ္ရန္ လိုအပ္ပါသည္။ ၀ေသာ သူမ်ားႏွင့္ အသက္ ၾကီးမွ ေရာဂါ ေပၚေသာ သူမ်ားသည္ အစားအစာထိန္းရံုမွ်ႏွင့္ ပုံမွန္က်န္းမာေရးေကာင္းမြန္လာႏိုင္ မည္ျဖစ္သည္။ ဆီးခ်ဳိေသာက္ေဆးမ်ားမွာ နည္းလြန္းလွ်င္လည္း အက်ဳိးမရွိဘဲ ပိုမိုေသာက္ပါကလည္း ေသြးထဲတြင္ သၾကားဓါတ္ေလ်ာ့နည္းျပီး အသက္အႏၱရာယ္ျဖစ္ႏိုင္သည္။ထို ့ေၾကာင့္ ဆရာ၀န္၏ ညႊန္ၾကားခ်က္အတိုင္း မိမိအတြက္ အသင့္ေတာ္ဆုံး ဆီးခ်ဳိထိန္းေဆးကို အသင့္ေတာ္ဆံုး ပမာဏအ တိုင္းမွီ၀ဲရမည္။ မိမိကိုယ္တိုင္ ဆီးခ်ဳိစစ္ျခင္းႏွင့္ စိတ္ခ်ရေသာ ဓါတ္ခြဲခန္းတြင္ ေသြးခ်ဳိစစ္ျခင္းမ်ားကို မၾကာခဏေဆာင္ရြက္ရမည္။ ၾကားဖူးနား၀ရွိေသာအရြက္မ်ားကို ျပဳတ္မေသာက္ပါႏွင့္။
၁။ လုံး၀ေရွာင္ရမည့္ အစားအစာမ်ား။ ။
အခ်ဳိကဲေသာအစာမ်ား ဥပမာ သၾကား၊ ထန္းလွ်က္၊ ၾကံသကာ၊ ေခ်ာကလက္၊ ေရခဲမုန္ ့၊ ယိုအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ အခ်ဳိရည္အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ သရက္သီးႏွင့္ အျခားေသာအသီးမ်ား၊ ပ်ားရည္၊ ေဟာလစ္၊ အိုဗာတင္း၊ အရက္ႏွင့္ဘီယာ။
၂။ ေတာ္ရံုစားႏိုင္ေသာ အစားအစာမ်ား။ ။
ထမင္း၊ ေကာက္ညွင္း၊ ေခါက္ဆြဲ၊ ေပါင္မုန္ ့၊ ဘီစကစ္၊ အာလူး၊ သစ္သီး(အစို ၊အေျခာက္)၊ ဥအမ်ဳ္ိးမ်ဳိး၊ ကန္စြန္းဥ၊ ႏြားႏုိ ့၊ သာကူ၊ ဒိန္ခဲ၊ ေထာပတ္၊ အခ်ဳိမႈန္ ့။
၃။ စားလုိသေလာက္စားႏိုင္ေသာ အစားအစာမ်ား။ ။
ဟင္းရြက္အမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ခရမ္းခ်ဥ္သီး၊ ေရွာက္သီး၊ အသားအမ်ဳိးမ်ဳိး (အဆီထုတ္ျပီး) ၊ ငါး၊ ပုဇြန္၊ ခါးေသာအစာမ်ား (ဥပမာ- ၾကက္ဟင္းခါးသီး)၊ ဟင္းခ်ဳိရည္၊ ေကာ္ဖီ/လဖက္ရည္ (သၾကားမပါ၊ ဆက္ ခရင္ႏွင့္ေဖ်ာ္) ၊ ပဲအမ်ဳိးမ်ဳိး၊ ေကြကာအုပ္၊ ငရုတ္ေကာင္း၊ ေဂၚဖီထုပ္၊ မုန္လာဥ(အနီ၊အျဖဴ)၊ မိႈ၊ ၾကက္ သြန္၊ ကန္စြန္းရြက္၊ ဟင္းႏုႏြယ္၊ သခြားသီး၊ ခရမ္းသီး၊ မာဂ်ရင္း။
နမူနာအစားအစာမ်ား
နံနက္စာ- မုန္ ့ဟင္းခါးအၾကမ္းပန္ကန္၂လံုး(အရည္ႏွင့္) အေၾကာ္ပါလွ်င္ မုန္ ့ဖတ္ေလွ်ာ့ (သို ့) နံျပား တခ်ပ္၊ ပဲျပဳတ္() က်ပ္သား (သို ့) ေပါင္မုန္ ့(လက္တလုံးအထူ) ၂ခ်ပ္/ ဘီစကစ္ ၆ခ်ပ္ (သို ့) ဆန္ျပဳတ္အၾကမ္းပန္ကန္ ၂လံုး ႏွင့္ ေကာ္ဖီ၊ လဖက္ရည္ကိုႏို ့၊ ဆက္ခရင္တို ့ႏွင့္ ေဖ်ာ္ေသာက္ပါ။
နံနက္စာထမင္း- ထမင္း(ဇီးဘရားဇြန္း ၁၀ဇြန္း)
အသားဟင္း ()က်ပ္သား(သို ့) ငါး (သို ့) ပုဇြန္။
ၾကက္ဥ ()လံုး
ဟင္းရြက္ၾကိဳက္သေလာက္၊ၾကာဇံ၊ အားလူး(သို ့) ေခါက္ဆြဲပါလွ်င္ထမင္းက္ိုေလွ်ာ့။
ေန ့လည္စာ- ၄င္းငွက္ေပ်ာသီးတလံုး(သို ့) ႏို ့တခြက္ (သို ့) ဘီစကစ္ ၂ခ်ပ္ (သို ့) ကန္စြန္းဥတလံုး (အလတ္)
မွတ္ခ်က္။
*အခ်ဳိ၏ကုန္ၾကမ္းျဖစ္ေသာဆန္၊ ေကာက္ညွင္းႏွင့္ ဂ်ဳံတို ့မွလုပ္ေသာ အစာမ်ားႏွင့္ ေျမမွဥ ေသာ အာလူးကဲ့သို ့ေသာ အစာမ်ားကို တၾကိမ္လွ်င္တမ်ဳိးစီသာ အလွည့္က် စား၍ တြဲစားပါက တစ္ခုကို ေလွ်ာ့ရန္။
*ပိန္ေသာသူမ်ားႏွင့္ ပင္ပန္းစြာ အလုပ္လုပ္ရေသာသူမ်ားသည္ နမုူနာျပထာေသာ အစား အခ်ဳိးထက္ အနည္ငယ္ပိုစားႏိုင္သည္။
*၀ေသာသူမ်ားသည္ ကိုယ္ေလးခ်ိန္ေလွ်ာ့ခ်ျခင္းျဖင့္ မည္သည့္ ေဆး၀ါးမွမလိုဘဲ ဆီးခ်ဳိ ကိုထိန္းႏိုင္ပါသည္။
*အစာမ်ားကိုေခ်ဖ်က္၍ခ်က္ျပဳတ္ျခင္းထက္ ေခၽြ၍ခ်က္ျပဳတ္ျခင္း၊ ေၾကာ္ေလွာ္ျခင္းထက္ ျပဳတ္၍စားသံုးျခင္းကပိုရ်္သင့္ေတာ္သည္။
*အမွ်င္မ်ားေသာအစာမ်ားကို ေရြး၍စားပါ။
က်န္းမာေပ်ာ္ရႊင္ေသာဘ၀ကို ပိုင္ဆိုင္နိုင္ၾကပါေစ.....

1 comment: